Homeij dompelt zich onder in de onderwereld van Parijs

Homeij dompelt zich onder in de onderwereld van Parijs

 

Deze week mocht ik met La Vie en C mee op een heel bijzonder avontuur.. 

Afdalen in de Catacomben van Parijs.

 

Kamer in de verboden Catacomben

De Catacomben van Parijs, wie kent het niet. Je hebt de spookverhalen wel gehoord of je hebt je ooit gewaagd aan de horrorfilm. Kilometers lange gangen onder de Franse hoofdstad, gevuld met enkel dood en verderf. Niets is minder waar, maar er gaat een donker, vergeten verhaal achter schuil. 

Even een kort stukje geschiedenis..

 

Dit tunnelnetwerk vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd en diende toentertijd als open mijnbouw. Tijdens de tweede wereldoorlog is hier ook goed gebruik van gemaakt door het Franse verzet. De eindbestemming van deze tunnels: een massagraf. Toen de kerkhoven overvol raakten door ziekte-epidemieën, boden deze tunnels de oplossing (aldus de regering). De overblijfselen van meer dan 6 miljoen mensen zouden in deze tunnels worden ‘opgebaard’. Met ‘opbaren’ werd bedoeld; alles in een grote put gooien en ergens in de hoekjes dumpen om vervolgens vergeten te worden. Opgeruimd staat netjes. Vanaf dit moment staat dit tunnelnetwerk bekend als de Catacomben van Parijs.

 

 Kruipend over 6 miljoen Parijzenaren                                                                              

   "Zijn hier ook toiletten?"

 

 

 

Over de hele stad liggen de ingangen tot deze Catacomben verspreid. Van een putdeksel op de Champs-Élysées tot een gat ergens in de grond. Echter, niet alle ingangen zijn nog toegankelijk. Het is namelijk hartstikke illegaal om een bezoekje te brengen aan deze ondergrondse bezienswaardigheid. Naast dat het ontzettend instabiel is daar beneden (er rust immers een wereldstad op wat kalksteen), is de kans op verdwalen nog groter dan het stoten van je kleine teen. Daarnaast is het een walhalla voor intrinsieke en kunstzinnige mensen die om de tijd graag een feestje houden met hun grote vriend, LSD. Dus dames en heren, ga er NIET op eigen hachje naar toe. Zorg dat je een betrouwbare gids hebt, de juiste voorbereidingen treft en uitgerust bent met betrouwbare gear. Zo kwamen wij bijvoorbeeld twee mannen en vrouwen tegen die ‘een kijkje kwamen nemen’. Daar liepen ze op hun zondagse schoentjes en met hun smartphone-zaklamp. “Zijn hier ook toiletten?”, vroeg een van die dames. Haha, grapje toch.. Nee, het was een serieuze vraag. Ja, dat is dus echt stom.

Wij gingen met een fantastisch koppel mee, bekend als La Vie en C. Deze toffe mensen hebben werk gemaakt van hun passie en zij wilden ons met liefde meenemen in hun wereld. Ik kende de legende van de Catacomben, maar had het nooit in mijn hoofd gehaald hier af te dalen. Tot de uitnodiging verscheen. Goed voorbereid met de juiste spullen bezochten wij samen met hen deze onderwereld.

Ons cata-aperatief

 

Dit was oprecht een indrukwekkende en unieke ervaring! Een Belgisch speciaal biertje heeft nooit zo bijzonder gesmaakt. En de verhalen die Christophe ons vertelde.. Was mijn geschiedenisles maar zó interessant, dan haalde ik zeker voldoendes.

Mijn omgeving vraagt mij ‘hoe was het om je tussen menselijke restanten te begeven?’. Tja.. apart. Terwijl ik tussen de schedels en rugwervels lag, ervaarde ik echt een dubbelgevoel. Enerzijds voelde het bijna respectloos. Ja, ik kroop over de botten van miljoenen mensen heen. Anderzijds, deze mensen zijn na hun dood in een put gestopt, zonder erkenning. Ze zijn vergeten. Wij zullen ze niet vergeten.

  

Christophe en Stephanie, dankjewel! Bedankt dat jullie ons mee hebben genomen en zo goed voor ons hebben gezorgd. Dit blijft ons voor altijd bij.

  Neem écht even een kijkje op hun website, it’s the sh*t! www.lavieenc.fr

  


Wat hadden wij bij ons?

 

  • Betrouwbare verlichting van Silva en NexTorch – Je wilt daar zeker niet zonder licht komen te zitten
  • Drybags van Silva – Het water kwam  tot je heupen en de luchtvochtigheid is erg hoog daar beneden
  • Waterflessen van Esbit – Naast bier moesten wij natuurlijk ook genoeg water drinken
  • Leatherman multitool en Opinel zakmes – Zou goed een keer van pas kunnen komen in onveilige situaties, maar ook handig voor het openen van je biertje

Verder waren we goed ingepakt, al was het maar liefst 15 graden daar beneden! Wel was het water een beetje heel erg fris. Goede schoenen, de GoPro en voldoende reservekledij.

 

Handig hoor, werken bij Homeij. Alle gear binnen handbereik!

   NexTorch zaklampen Silva hoofdlamp  Silva drybagEsbit waterfles Leatherman multitool & Opinel zakmes